Pas als de offertes er zijn, kunnen we subsidie aanvragen

Iedereen heeft een eigen Hr-ketel, die gezamenlijk is ingekocht.

Isoleren en andere maatregelen zijn wat ingewikkelder als je er samen met 59 andere huishoudens over beslist. Armand Trippaers vertelt hoe dat gaat in het appartementencomplex waar hij woont.

Hoe beslis je met 60 huishoudens wat wel of niet gebeurt aan onderhoud?

“Elk appartement is automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren). Als lid betaal je elke maand een bedrag en een deel daarvan is een spaarpot voor grote uitgaves. Het bestuur van de VvE legt voorstellen over (grote) uitgaves voor aan de leden van de VvE. Als 75% of meer akkoord is, gaat zo’n voorstel door, anders niet. Dit zijn trouwens allemaal zaken die ook wettelijk zijn vastgelegd hoor, hoe dat allemaal werkt met een VvE.”

Hebben jullie al eerder duurzame maatregelen genomen?

“Een aantal jaar geleden hebben we allemaal tegelijk een nieuwe hr-ketel gekocht, van hetzelfde merk.”

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

“We willen deze woningen beter toekomstbestendig maken. Ze zijn al op leeftijd, want ze komen uit de jaren zestig. Als we ze beter isoleren, dan kunnen ze weer een jaar of dertig mee. Maar dat is ‘lange termijn’ voor veel mensen die hier wonen. Op korte termijn betekent het dat het wooncomfort van je appartement aanzienlijk omhoog gaat. Dat woont straks een stuk plezieriger. Om dat te bereiken willen we de buitenschil verduurzamen: de gevels isoleren, de vloeren op de eerste woonlaag, het dak op de hoogste woonlaag en overal HR+++-glas.”

In welke fase van die plannen, zitten jullie nu?

“We krijgen nu maatwerkenergie-advies van een bedrijf. Met dat advies kunnen we offertes aanvragen. Hebben we die binnen, dan kijken we samen met de gemeente Soest naar de mogelijkheden van subsidie. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten we aan een aantal voorwaarden voldoen. Maar dat weten we allemaal pas als we de offertes kunnen overleggen.”

Wat gaat het jullie kosten?

“Dat hangt van de offertes en de subsidie af. Een project als dit kost miljoenen. Gelukkig kunnen we als VvE een hypotheek afsluiten voor een grote renovatie als deze. Gaat het allemaal door dan zijn er nog 6 gebouwen die hun voordeel kunnen doen met onze ervaringen.”

Armand Trippaers

Armand Trippaers (72) woont met samen met zijn echtgenote en hun hond in Soest. Hij is lid van de technische commissie van de VvE in zijn appartementencomplex. Het verkleinen van zijn eigen ecologische voetafdruk heeft niet per se zijn eerste prioriteit. Wel doet hij naar eigen zeggen “aan de meest milieuvriendelijke sport die er is: bridgen.” Voor de huidige anderhalvemeter-economie zette hij een online competitie op. Meedoen? Stuur dan een mail naar armand@trippars.nl.