Het verhaal van Camiel van Ekoplaza

Zeven jaar geleden nam Camiel Baerwaldt de Ekoplaza aan de Van Weedestraat in Soest over. Hij zag een kans om te doen waar hij blij van wordt: werken in een kleinschalige, gezellige winkel waar mensen en gezond, lekker eten centraal staan. Toen had hij niet kunnen bedenken dat er in 2022 een energiecrisis zou zijn en dat voor stroom en gas ineens de hoofdprijs moet worden betaald.

Op LinkedIn zag Camiel en bericht van energieconsulent Bas de Haas. Wat in het bericht stond, vond hij interessant. De mannen spraken af en toen kwam van het een het ander. Als we Camiel spreken, zit hij midden in een heel interessant proces van geld besparen en dus meer winst maken. Een onderwerp dat vast veel andere ondernemers aanspreekt. Daarom laten we Camiel vertellen. Misschien heeft u er wat aan.

Ik wilde mijn energielasten verlagen

“De eerste 5 jaar was ik vooral druk om de overname terug te verdienen. Toen dat gedaan was, begon de energiecrisis. Dat was het moment om na te denken over geld stoppen in energiebesparende zaken. Ik huur dit pand, maar de energiekosten zijn wel voor mij. Toen ik zag wat Bas voor ondernemers in Soest betekent, werd ik nieuwsgierig. Wat zou ik kunnen doen om mijn energielasten te verlagen?”

“Ik dacht dat ik wist wat de mogelijkheden waren om op mijn energierekening te besparen, maar er kan zoveel meer dan je denkt.”

Camiel legt uit dat Bas veel kennis heeft van duurzaamheid en regels waar ondernemers aan moeten voldoen. “Heel handig, want hij kan je aan de juiste mensen koppelen en uitleggen waar je informatie vindt. Bas vertelde waar ik moest zijn voor subsidies én hij bracht me in contact met Klimaatroute. Klimaatroute maakt een energiescan voor je. Daarna neemt een medewerker alles met je door, zodat je precies weet wat je kunt doen om geld te besparen. Ik vond de scan en uitleg verrassend praktisch en simpel. Fijn ook dat de gemeente de helft van de scan betaalt. Het kostte mij maar 200 euro.

Nooit bedacht, wat slim!

Uit de energiescan bleek dat het een goed idee was over te stappen op ledverlichting. Ook ging Camiel van het gas af. Klaar is hij nog niet. “Ik ben aan het kijken of ik de koelinstallaties kan vervangen. Een andere optie is er één weg te doen. Alleen dat scheelt al veel geld per maand. Ook ben ik in gesprek met de mensen die boven mij wonen. Misschien kunnen we samen zonnepanelen nemen. Ik vond het heel leuk dat ik tips kreeg van Klimaatroute. Tips waar ik zelf nooit aan heb gedacht. Plastic flappen voor mijn koelcel is zo’n bijvoorbeeld. En zo is er vast nog veel meer wat ik kan doen. Ik blijf onderzoeken en met andere ondernemers praten. Je kunt zoveel van elkaar leren.”

Ineens is alles duidelijk

Als we vragen hoe Camiel de toekomst ziet, vertelt hij enthousiast over de nieuwe app die hij op zijn telefoon heeft staan. Op de app kan hij zien wat hij verbruikt aan energie. “Door deze slimme app word ik zelf slimmer. Eerst kreeg ik een keer per 3 maanden een afrekening. Nu kan ik per uur zien wat ik verbruik. Het leuke is dat ik me daardoor bewust ben van mijn verbruik. Als ik weet wat veel energie kost, kan ik er misschien iets aan doen. Het is in ieder geval de moeite waard om erover na te denken. Snel verdiend, toch!”

Wat zou je andere ondernemers willen meegeven?

“Laat Klimaatroute een energiescan doen. De kosten van de scan verdien je dubbel en dwars terug. De kennis die je krijgt over manieren om energie te besparen is veel waard.”

Meer weten? Ga naar het duurzaambouwloket. Daar vindt u meer informatie en kunt u direct een subsidie aanvragen. Ook www.klimaatroute.nl is een interessante site. Energieconsulent Bas de Haas bereikt u via bas@bmosoest.nl.

Hulp nodig bij hoge energiekosten? Ga dan naar het ondernemersloket van de gemeente Soest.